ETAPA III-a

Reconstrucţia Facială – între artă şi o ştiinţă numită antropologie

     

(imaginaţie, intuiţie, îndemânare, simţ artistic, pasiune pentru biologie, răbdare, curiozitate,  capacitate de documentare, capacitate de sinteză, de prezentare)

 

           Animaţia şi mai ales utilizarea calculatorului în generarea de desene animate au permis aducerea în prezent a unor lumi de mult apuse. Filmele cu dinozauri sau cu societăţi primitive în care protagonist este omul cavernelor a fost posibilă datorită unei ştiinţe speciale, mai puţin cunoscute, ce permite reconstrucţia unui animal pornind de la fragmente de schelet sau a fizionomiei unui om pornind de la un craniu.

          Între geometria craniului şi structura diferitelor grupe de muşchi sunt o serie de raporate naturale ce permit, cu o oarecare aproximaţie, refacerea fizionomiei. Cum este posibil acest lucru şi care este “misterioasa” ştiinţă ce se ocupă cu această activitate, sunt obiectivele principale ale celei de a 4-a etape a concursului.   Se va urmări manualitatea, capacitatea de a vedea în spaţiu şi evident, talentul artistic. Comisia va aprecia calitatea reconstrucţiei faciale realizate şi materialele documentare suplimentare, pe care cele două echipe le vor aduce.

 

cateva rezulultate ale tinerilor din Balotesti

Iata si cateva din sursele de informare, din temele de discutie, ce au fost prilejuite de aceasta deosebita tema.

http://www.youtube.com/watch?v=tTw0IimPSM4&NR=1
si o reconstructie profesionala 
http://www.youtube.com/watch?v=X5C_qqis9ds

In acelasi mod au fost reconstuit aspectul probail al unor animale din perioada dinozaurilor etc... 


O definite a unei meserii, din a carei metodologie de studiu, putem aminti si reconstructia faciala:Antropologia se ocupă cu studiul ştiinţific al omului (genul Homo Hominis). Este o disciplină holistică din două puncte de vedere: se ocupă de studiul tuturor oamenilor, din toate epocile şi tratează toate dimensiunile umanităţii. În centrul antropologiei se află ideea de cultură şi noţiunea că aceasta reprezintă specia umană, că specia noastra şi-a dezvoltat o capacitate universală de a concepe lumea simbolic, de a preda şi învăţa astfel de simboluri în mod social şi de a transforma lumea (şi pe noi înşine) pe baza acestor simboluri. 

mai multe despre aceasta la  http://ro.wikipedia.org/wiki/Antropologie

exista o Antropologie Culturala (a.c.). Este o ramură a antropologiei generale cu statut de disciplină ştiinţifică de sine stătătoare, care studiază comportamentul uman bazat pe norme (cultura), în context spaţio-temporal concret. a.c. s-a conturat ca ştiinţă, începînd din a doua jumătate a sec. 19. Ea este rezultatul întregirii imaginii pe care omul o avea despre planetă şi despre sine însuşi ca specie. Acest proces de întregire a fost, la rîndu-i, o consecinţă a marilor descoperiri geografice. Ceea ce i-a atras la început pe antropologi a fost marea variabilitate a credinţelor, ritualurilor de la un popor la altul. Pentru recoltarea datelor, ei s-au folosit de rapoarte şi chestionare completate de misionari şi călători. Iniţial, a.c. se înfăţişa, cum s-a spus, ca o ştiinţă „de cabinet", sau „de fotoliu". Curînd însă, antropologii se deciseră să renunţe la culegerea pe cale indirectă a materialului documentar-empiric şi să descindă ei înşişi în mijlocul populaţiilor exotice, pe care cu preferinţă le studiau. Din acel moment, munca de teren (engl. field work) va deveni o trăsătură caracteristică a ştiinţei antropologice
.


Va plac expeditiile in zone mai putin cunoscute? Va place aventura? Aveti spirit de observatie si rabdare sa notati observatiile facute? Iubiti Viata, Planeta si Omul? Daca da…aceasta meserie ar putea fi o varianta pentru voi… 

Un posibil loc de studentie: Sectia de Antropologie in cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala-Universitatea Bucuresti 

iata ce scria cineva pe blog acum cateva zile...”
Daca as fi cu 2 ani mai mica, m-as avanta catre sectia aceasta cam cu toata inima! Cui nu ii este inca clar cam cu ce se ocupa antropologia, este invitat sa observe varietatea orizonturilor de cercetare; de la Fotografie,documentar si film antropologic la Planificare urbana si multe altele.Iata un articol interesant pe tema infiintarii unui Muzeu de Antropologie Urbana” 
Si un produs al reconstituirilor profesionale...fata lui Tutankamon... http://egyptology.blogspot.com/2005/05/facial-reconstruction-of-tutankhamun.html.

asa poate incepe o aventura a Cunoasterii...

Parte din programul Nexus-Junior, realizat de Centrul pentru Studii Complexe si Finantat de Primaria BALOTESTI

 

<revenire pagina principala>

realizat FM - mai 2009