ETAPA II-a

Motoare cu ardere internă – de la motorul cu benzină la cel cu hidrogen;

     

 (îndemânare,  sprit tehnic, capacitate de recunoaştere şi transpunere în realitate a unui proiect, capacitate de documentare, capacitate de sinteză, de prezentare)

         Suntem „invadaţi” de maşini! Forme diferite, culori banale sau extravagante, mărci cu renume sau mărci comune. Încă de la vârste fragede, copii de azi recunosc marca şi tipul maşinii, reproduc cu acurateţe caracteristicile tehnice ale motoarelor. Şi cu toate acestea, puţini sunt cei ce ştiu sau au văzut din ce este construit un motor cu ardere internă. Cum arata pistoanele şi ce rol au? Cum şi ce face arborele cotit sau arborele cu came? Ce fac supapele? Şi la urma urmei care este ciclul motor?

          La aceste întrebări vor trebui să răspundă concurenţii, şi asta nu doar teoretic ci şi practic, căci vor construi un asemenea motor, asamblând elementele conţinute în kitul pus la dispoziţie.  Proba implică prezentarea machetei complet asamblate şi funcţionale. Va fi apreciat de către comisie orice set de materiale care să sublinieze importanţa domeniului. Comisia va examina de asemenea şi calitatea cunoştiinţelor teoretice dobândite de concurenţi.

cateva rezulultate ale tinerilor din Balotesti

Iata si cateva din sursele de informare, din temele de discutie, ce au fost prilejuite de aceasta deosebita tema.

O motivatie in plus de a fi atenti la minunile tehnicii, dar si la efectele "nevoilor" noastre din ce in ce mai mari asupra sanatatii planetei Pamant. Poluarea si supraaglomerarea in zonele urbane, face ca problema autoturismului, a deplasarii cu mijloace mecanice sa fie o problema ce merita toata atentia noastra. De ce? pentru ca excesul si inconstienta in aceasta directie poate afecta ireversibil starea de sanatate al planetei.

Iata un domeniu de studiu fascinant!! Se cer a fi facute multe studii si cercetari pe aceasta directie in care confortul nostru trebuie sa se armonizeze cu sustenabilitatea planetei. Poate ca aceste studii au si inceput in mintea unora dintre participanti... Calatoria prin "gauri de vierme" (gen Star gates), calatoria in stare "decorporalizata", etc sunt azi subiecte SF... Maine?????

asa poate incepe o aventura a Cunoasterii...

Parte din programul Nexus-Junior, realizat de Centrul pentru Studii Complexe si Finantat de Primaria BALOTESTI

 

<revenire pagina principala>

realizat FM - mai 2009